Valse vrienden

In het Engels worden ze false friends genoemd, in het Duits falsche Freunde en in het Frans faux amis, maar in het Nederlands noemen we ze valse vrienden. Valse vrienden zijn woorden uit verschillende talen die heel erg op elkaar lijken, maar toch andere betekenissen hebben.

Valse vrienden komen vaak voor in talen uit dezelfde taalfamilies, zoals het Nederlands, Engels en Duits. Dit taalfenomeen komt echter in elke taal(familie) voor. Wanneer je een andere taal leert, spreekt of vertaalt is het belangrijk om bewust te zijn van valse vrienden en geen taalfouten te maken.

Chips of crisps

Er zijn vele valse vrienden in de Engelse, Duitse, Nederlandse en Franse taal. Een goed voorbeeld van dit fenomeen is het woord chips. In Nederland zijn dat de knapperige aardappelchips voor bij een avondje filmkijken of een borrel. In Groot-Brittannië zijn chips echter frietjes. Als u dus in een Britse supermarkt naar chips vraagt, dan wordt u naar het gangpad met friet gestuurd. Voor Nederlandse chips zult u om crisps moeten vragen.

In de Verenigde Staten krijgt u echter weer iets anders als u om crisps vraagt. Daar krijgt u bij het vragen naar crisps een dessert aangewezen en moet u eigenlijk om potato chips vragen.

U kunt zich voorstellen dat het vertalen van deze woorden expertise en kennis vereist. En dat teksten naast vertalingen vaak ook aanpassingen naar lokale gebruiken nodig hebben. Het aanpassen van teksten op taalkundig én cultureel vlak wordt ook wel lokalisatie genoemd.

Een aantal voorbeelden van valse vrienden:

united-kingdom-flag-round-medium
Engels
netherlands-flag-round-medium
Nederlands

Eventual(ly)

Uiteindelijk, iets dat vaststaat

Eventueel

Mogelijkheid, maar staat niet vast

Actual / Actually

Werkelijk / Eigenlijk

Actueel

Hedendaags, aan de orde

Brutal

Wreed, gewelddadig

Brutaal

Brutaal

Meaning

Betekenis

Mening

Persoonlijk oordeel

germany-flag-round-medium
Duits
netherlands-flag-round-medium
Nederlands

Niedrig

Laag(hartig)

Nederig

Bescheiden

Rüstig

Kranig, energiek

Rustig

Kalm

Kleinkind

Kleuter

Kleinkind

Kind van iemands zoon of dochter

Winkel

Hoek (meetkunde)

Winkel

Onderneming waar goederen verkocht worden

france-flag-round-medium
Frans
netherlands-flag-round-medium
Nederlands

Bonbon

Snoepje

Bonbon

Een (gevuld) chocolaatje

Chagrin

Verdriet

Chagrijn

Persoon in een ontevreden stemming

Mer

Zee

Meer

Water door land omsloten

Brave

Moedig, dapper

Braaf

Deugdzaam, goedig

Kortom, valse vrienden kunnen een valkuil voor vertalers zijn. Mocht er echter een valse vriend in uw teksten staan, dan kunt u erop rekenen dat de vertalers van Vertaalbureau Bothof er niet intrappen. Dankzij onze professionals kunt u er gerust op zijn dat ze worden ontmaskerd en u een correcte vertaling ontvangt.

Deel dit bericht, kies je platform!