Casestudy eX:plain: examens vertalen naar 17 talen

Vertaalbureau Bothof bestaat 50 jaar. In al die jaren zijn we prachtige samenwerkingen aangegaan en hebben we mooie projecten gedaan. Zoals onze samenwerking met stichting eX:plain. Met eX:plain werken we al ruim 18 jaar samen en in deze casestudy geven we u een beter beeld van wat wij doen en hoe wij werken.

Stichting eX:plain: een korte introductie

Stichting eX:plain is een van de grootste onafhankelijke examenorganisaties van Nederland. eX:plain ondersteunt het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven bij de organisatie en uitvoering van examens en het onderwijs met leermiddelen, advies en gespecialiseerde software.

Daarnaast nemen ze jaarlijks meer dan 35.000 niet-Nederlandstalige examens af en maken zo’n 400.000 kandidaten examens in verschillende talen. Om alle kandidaten gelijke kansen te bieden, is zowel de aanwezigheid als de kwaliteit van vertalingen voor eX:plain van groot belang.

Examens vertalen?

Een van onze opdrachten voor eX:plain bestond uit het leveren van vertalingen voor examens naar maar liefst 17 talen. En daar komt nogal wat bij kijken. Het vertalen van examenvragen is namelijk een echt specialisme. Een vertaler moet de vraag zo letterlijk mogelijk vertalen, want elke vorm van interpretatie door de vertaler kan een mogelijk onduidelijke vraag opleveren in het vertaalde examen.

Daarnaast gaan examenvragen vaak over specifieke vakgerelateerde onderwerpen. Daarom zetten we vertalers in die bekend zijn met deze vakgebieden en de terminologie kennen.

Eenduidige examenvragen met behulp van begrippenlijsten

Tijdens het vertalen bleek dat niet alle vakspecifieke termen goed een-op-een te vertalen waren. Daarom hebben we samen met eX:plain begrippenlijsten opgesteld die zowel eX:plain als de vertalers hanteren. Zo zijn de examenvragen in alle talen eenduidig te begrijpen door sprekers van de doeltaal, en zijn de vragen niet moeilijker of makkelijker in de ene of andere taal.

Door de jarenlange samenwerking met eX:plain is er inmiddels een betrouwbaar, efficiënt proces ontstaan voor vertalingen van de beste kwaliteit. eX:plain is daar erg tevreden over:

We kunnen heel het vertaalproces met een gerust hart uit handen geven, wat ons veel tijd en kosten bespaart. En, nog belangrijker, de goede kwaliteit van de vertalingen draagt bij aan de kwaliteit van onze producten”.

Een succesvolle samenwerking

Sinds onze eerste samenwerking hebben we examens voor onder andere VCA infra en examens en veiligheidsinstructies van Explainsafe naar tevredenheid vertaald. Over onze samenwerking is eX:plain erg enthousiast:

Onze vaste contactpersoon reageert snel, denkt actief mee, communiceert helder en komt afspraken na.

Bij nieuwe klanten laten we weten dat we samenwerken met een professioneel vertaalbureau”.

Uiteraard zijn wij net zo tevreden en bedanken we eX:plain voor de ontzettend fijne samenwerking!

Heeft u ook professionele vertalingen nodig, bijvoorbeeld van examen- en lesmateriaal? Neem contact met ons op en we staan u graag te woord.

Deel dit bericht, kies je platform!